iemands vingers jeuken


iemands vingers jeuken 1.0

in het algemeen: iemand heeft een haast onbewingbare neiging om in actie te komen, iets te doen, iets te zeggen e.d.; iemand voelt een innerlijke drang voelen om iets te doen; iemand heeft heel veel zin om ergens aan te beginnen

Algemene voorbeelden


Het zou waarschijnlijk zelfs nooit tot een proces kunnen komen. Gestolen bewijsmateriaal en dan nog door iemand die op non-actief geplaatst was. Of kon hij juist daardoor als getuige à charge optreden? Nee [...]. Hoe zijn vingers ook jeukten, Deleu besloot om niet op zijn stappen terug te keren.

Naakte zielen, Luc Deflo,

Het was aangenaam weer, je kon echt slenteren langs de galerijtjes en tweedehands boekwinkels. Mijn vingers jeukten, maar mijn Frans is te slecht om boeken in die taal te kunnen lezen. Wel kocht ik een paar antieke ansichten van Parijs die ik hierbij sluit.

Hersenschimmen, J. Bernlef,

Haar opmerking, terloops gemaakt, snijdt door mijn ziel. Zelf doet ze er luchtig over: 'Och, als het even kan, vermijd ik het om te schrijven. Een schrijfklus schuif ik snel door naar een collega.' Voor mij voelt het als triest. Heel triest. Dat schrijven zo'n worsteling kan zijn. Mijn vingers jeuken: ik wil haar helpen. Maar hoe? Een eenvoudige oplossing is er nu eenmaal niet.

https://www.deschrijfster.nl/schrijftip/schrijven-is-een-grote-worsteling-of-toch-niet/

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: om

  • mijn vingers jeuken om (iets te doen)

Hij was tenger van bouw, maar te oordelen naar de strakke welving van zijn bilpartij en de dooraderde bast van zijn onderarmen school er best een potig, pezig mannenlijf onder die trendy kleren van hem. Na vijf jaar trouw te zijn gebleven aan het wassende zitvlees van mijn ex jeukten mijn vingers van verlangen om zoiets hard en hengstig vast te pakken.

De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

Ik neem aan dat het een fijn vooruitzicht is weer op een podium te staan. "Ja nou! Ik heb gelukkig veel kunnen filmen dus zat niet helemaal stil, maar theateroptredens zijn natuurlijk wel helemaal gestopt. Mijn vingers jeuken om weer iets te gaan doen. Al is het gewoon al zo'n theater binnengaan; het zijn toch je tweede huizen, en elk theater heeft zijn eigen sfeer."

https://www.parool.nl/kunst-media/hadewych-minis-na-een-jaar-weer-op-het-toneel-mijn-vingers-jeuken~b175e048/,

Ik begon de leeftijd te bereiken waarop ik vlak bij de spiegel van de kleerkast op mijn kamer kon gaan staan, niet om met een kinderlijk plezier de glasplaat wazig te maken met mijn adem, maar om koppig tegen mijn evenbeeld op te botsen, om bokkig te wedijveren met mezelf, wanneer ik me zag zitten op de rand van mijn bed, met het valies vol ansichten, brieven en foto's op mijn knieën, woelend en woelend door al dat dode papier, terwijl mijn vingers jeukten om alles te verscheuren zonder dat ik het deed.

Sluitertijd, Erwin Mortier,

iemands vingers jeuken 2.0

in het bijzonder: iemand heeft de sterke neiging, voelt de drang opkomen om iemand te slaan, om iemand een klap te verkopen; iemand heeft de aandrang om gewelddadig op te treden, om geweld te gebruiken

Algemene voorbeelden


Ik begrijp haar man, zegt hij boos. Natuurlijk geeft hij haar af en toe een pak slaag. Mijn vingers jeuken soms ook.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

Dit volk is zelfs in letterlijke zin gevaarlijk, volkomen verdwaasd en bovendien zo overtuigd van eigen gelijk dat alleen een klap op het schedeldak - de methode van de oude zenmeesters - een passend antwoord kan zijn. En eerlijk gezegd ontsteek ik ook wel in woede als ik deze verzameling uitspraken lees: inderdaad, mijn vingers jeuken.

https://www.beteronderwijsnederland.nl/blogs/2008/06/uitspraken-1/,